260 miljoner till Solcellsstöd

Published by admin on

Nytt besked: 260 miljoner till solcellsstödet

Regeringen har äntligen lyssnat på Svensk Solenergi och satt av medel för de privatpersoner som hamnat i gapet mellan de två stödsystemen.

Nu står det klart att regeringen avsätter 260 miljoner kronor i vårbudgeten till de personer som sökte solcellsstöd före stoppet den 7 juli 2020. Dessa personer har hittills varken erhållit något solcellsstöd eller grönt avdrag.

Tidigare i år kom nämligen beskedet att de pengar som avsattes av riksdagen för stödet inte längre skulle användas till privatpersoner. Vilktet gjorde att de privatpersoner som inte beviljats investeringsstöd under 2020 hamnade i kläm. 

De cirka 9 000 hushåll som förra året gick miste om stöd för sina installationer av solceller på sina hus kommer nu att kompenseras. Detta berättar Centerpartiets energipolitiska talesperson Rickard Nordin för SVT Nyheter.

– Vi ser nu till att vi avsätter 260 miljoner till de här 9 000 solcellsägarna som har installerat solceller men inte har fått ut sina pengar, säger Rickard Nordin.

Även för Svensk Solenergi är beskedet efterlängtat.

– Klokt av regeringen. Ända sedan förra sommaren har vi på Svensk Solenergi uppmärksammat att det kommer behövas en specialregel för de personer som sannolikt skulle hamna i gapet mellan solcellsstödet och det gröna avdraget. Positivt att regeringen äntligen har lyssnat, säger Anna Werner, vd Svensk Solenergi.

Under torsdagen deltog Svensk Solenergi på ett digitalt möte med miljöorganisationer som Åsa Lindhagen, Sveriges finansmarknadsminister och biträdande finansminister, ordnade. Då varnade hon för att det inte kommer vara helt enkelt att få ut stödet i efterhand.

– Jag vill skicka med en brasklapp gällande detta då det är krångligt administrativt och juridiskt att få ut stödpengarna i efterhand, kommenterade Åsa Lindhagen under mötet.

Läs mer om regeringens beslut här.

Läs mer om våra solceller här!

Categories: Stöd

0 Comments

Lämna ett svar

Avatar placeholder

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *